GM van de beurs

Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft maandag bij een rechtbank in New York uitstel van betaling aangevraagd. GM was nog niet zo gek lang geleden de grootste autobouwer ter wereld maar is door zware verliezen in de afgelopen jaren naar de afgrond gegleden. Analisten en beleggers hadden al de hoop voor het aandeel opgegeven.

Uitstel
Maandag heeft General Motors uittel van betaling uitgevraagd bij een rechtbank in New York. Door de gang naar de rechter voorkomt GM voorlopig dat schuldeisers hun deel van de boedel voor zich kunnen opeisen. Het concern krijgt enkele maanden de tijd zijn schulden te saneren en een forse reorganisatie door te voeren. In de afgelopen jaren heeft GM al meer dan 10.000 banen geschrapt om de kosten binnen de perken te houden. GM zal naar verluidt 11 fabrieken sluiten.

De kosten voor GM vielen zo hoog uit doordat er in de jaren zestig, toen het erg goed ging met de Amerikaanse autoindustrie, zeer royale afspraken werden gemaakt met de vakbonden. Naar verluid konden werknemers al met hun 48e met pensioen en waren de arbeidsovereenkomsten zeer gunstig voor de werknemers. Hiervoor moet GM nu de prijs betalen.

Overheidshanden
De Amerikaanse overheid zal de grootste aandeelhouder worden van GM. Naar verwachting zal de Amerikaanse overheid 30 miljard dollar investeren voor de een doorstart van GM, terwijl de Canadese overheid tussen de 9,5-10 miljard dollar in het concern zal pompen. Hierdoor zal de Amerikaanse overheid een belang in GM krijgen van 60%, terwijl de Canadese overheid 12% van de aandelen in handen krijgt.



Nieuwe GM
De president van de Verenigde Staten Barrack Obama wil zo snel mogelijk met General Motors een doorstart maken. Het concern wil middels het afstoten van bepaalde onderdelen in afgeslankte vorm de concurrentie weer aangaan. Het concern zal zich meer gaan toeleggen op de productie van kleinere auto’s. GM zal onder meer Hummer en Pontiac van de hand doen. Daarnaast zullen de Europese activiteiten worden verkocht wat al het geval is met Opel, wat verkocht is aan de Canadese auto-onderdelenproducent Magna.

Van de beurs
Voor het eerst in 83 jaar zal General Motors geen deel meer uitmaken van de Dow Jones industrial average vanwege het faillissement dat het concern maandag aankondigde. Het enige aandeel dat langer genoteerd staat in deze index is General Electric , dat al sinds de oprichting van de Dow in 1896 van de partij is. Standard & Poor’s maakte daarnaast bekend dat het GM zal verwijderen van de S&P 500 op dinsdag nabeurs.

Het faillissement van GM is de op 3 na grootste Chapter 11 in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Op basis van grootte zijn enkel de faillissementen van Lehman Brothers en Worldcom groter.

Vrijdag sloot het aandeel op 75 dollarcent, het laagste niveau sinds de begin jaren dertig van de vorige eeuw. In oktober 2007 koerste het aandeel nog boven de 39 dollar.

Analisten hadden al geruime tijd de hoop voor het aandeel opgegeven. Inmiddels stonden er voor het aandeel geen koopadviezen meer uit tegenover 4 houd- en maar liefst 15 verkoopadviezen. De meest recente adviezen waren allen negatief.