AkzoNobel koerst bij top dividendaandelen in Nederland

Beleggers in het aandeel AkzoNobel kunnen waarschijnlijk rekenen op een forse dividenduitkering. Op basis van het gemiddelde van de analistenmeningen heeft het aandeel AkzoNobel nu één van de hoogste dividendrendementen van de Nederlandse beurs. De consensus van de dividenduitbetaling ligt op 2.02 euro per aandeel. AkzoNobel 's dividendrendement bedraagt dus momenteel 3.19 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de chemiesector ligt op een relatief aantrekkelijke 2.11 procent.

Historische dividendrendementen AkzoNobel

koersgrafieken

De historische dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 3.09 per jaar heel aanzienlijk te typeren.

Dividenden aanzienlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers.

De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 8 procent. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een fors extra dividendrendement van 62 procent. De impact van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger vrij dominant.

Dividenden goede compensatie voor koersverliezen

koersgrafiekenDe grafiek bovenstaand toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividendbelasting AkzoNobel

De getoonde dividendrendementen zijn echter de bruto rendementen. Van de aandelen uit uw land kunt u uiteraard de ingehouden dividendbelastingen terugvragen maar dit is echter veel lastiger met buitenlandse aandelen. De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers.

Om ingehouden dividendbelasting op uw buitenlandse aandelen terug te vragen moet u vaak een heel uitgebreid en kostbaar traject door. Het is vaak de moeite niet om ingehouden dividendbelasting terug te vragen want voorheen wogen de kosten hiervan amper op tegen de baten ervan. Ieder land heeft zijn eigen fiscale regime. Doorgaans kunnen we zeggen dat de ingehouden percentage dividendbelasting tussen de 20 en de 40 procent bedraagt. Via onze dienst kunt u echter op een variabele kostenbasis een groot deel van de ingehouden dividendbelasting terugvragen. In de regel kunt u via onze dienst de impact van de ingehouden dividendbelasting tot circa 15 procent verlagen.

Morgen opent het Nederlandse AkzoNobel haar boeken over het afgelopen kwartaal. Volgens de meest recente rondvraag aan de analisten komt de totale omzet van het bedrijf uit Amsterdam dit jaar uit op 10.75 miljard euro. Dit is vrij beperkt meer dan de omzet over 2023 toen het bedrijf 10.67 miljard euro binnen kreeg.

Historische omzetten en resultaten AkzoNobel in beeld plus taxaties 2023

historische koersen

AkzoNobel Nederland Amsterdam ©

AkzoNobel
AkzoNobel


De analisten gaan voor 2024 uit van een nettowinst van 672 miljoen euro. Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 4.12 euro verwacht. Zodoende komt de koerswinstverhouding op 15.36 uit.

Laatste taxaties rond de 73 euro

Laatste adviezen:
  • Barclays
  • HSBC
  • Deutsche Bank
    Deze effectenhuizen brachten onlangs taxaties voor het aandeel naar buiten.

    De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 10.78 miljard euro.

    Historische koersen aandeel AkzoNobel

    historische koersen akzonobel

    De voorbije maandag sloot het aandeel op 63.28 euro.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.