Besi lost belofte nog niet in, maar toekomstvisie blijft overeind

- Besi is een van de meest cyclische aandelen in de AEX Index
- Tegenvallende verkopen van auto’s en smartphones leidden tot voorraden bij klanten
- Besi schroeft de productiecapaciteit op om aan de toekomstige vraag te voldoen
Besi duiven

BE Semiconductors, hoofdkantoor Duiven, Nederland

Na een grote order voor 25 geavanceerde hybrid bonding-systemen in het tweede kwartaal keken beleggers reikhalzend uit naar de orderstroom in het derde kwartaal. Die viel tegen. Nieuwe hybrid bonding-bestellingen waren niet voldoende om de tegenvallende vraag in traditionele producten te compenseren. Net als bij ASML zien beleggers dat ook deze chipmachinemaker te kampen heeft met voorraadvorming bij de belangrijkste klanten, die te kampen hebben met een tegenvallende vraag naar nieuwe auto’s, smartphones en andere gedigitaliseerde eindproducten.

Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro: “Uitstel is ook hier geen afstel. De megatrend in digitalisering gaat de komende jaren onmiskenbaar verder. De orderinstroom van €151,8 miljoen in het derde kwartaal valt misschien tegen, maar is niet slecht. Zodra de voorraden zijn uitverkocht, zal de vraag aantrekken. De verwachting voor de brutomarge van 63% tot 65% in combinatie met een verdubbeling van de productiecapaciteit in Maleisië geven genoeg vertrouwen dat de langverwachte doorbraak in Besi’s uniek gepositioneerde hybrid bonding-systemen er uiteindelijk wel gaat komen.”

Het sterk cyclische karakter van Besi komt tot uitdrukking in de beurskoers. In de afgelopen twaalf maanden steeg het aandeel van €85 naar een piek op €175, om vervolgens weer terug te vallen naar het huidige niveau van €100. Na opening steeg het aandeel Besi zo’n 4%.

Kort commentaar op de cijfers van Besi door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden