Medisch toeleverancier Fagron heeft een moeilijke periode achter de rug en lijkt daar voorlopig nog niet uit te zijn, zo concluderen analisten. Zij hebben dan ook hun verwachtingen voor het aandeel neerwaarts bijgesteld, maar zien mede door de koersval nog wel voldoende opwaarts koerspotentieel.
Fagron http://www.analist.nl/aandeel/596-fagron maakte aan het begin van deze maand bekend dat het in de eerste zes maanden van 2015 meer omzet had behaald dan een jaar eerder, maar moest erkennen dat de autonomie omzetgroei in het tweede kwartaal niet goed was.
De leverancier aan de medische sector zag de omzet over het eerste halfjaar op jaarbasis 16,6% hoger uitkomen op 243,8 miljoen euro, waarbij bij constante wisselkoersen de omzetgroei 10,3% bedroeg.
Dit was echter onder de verwachting van analisten, die gemiddeld rekenden op een omzetgroei tot 250 miljoen euro.
De oorzaak hiervan ligt volgens analisten bij de lage margeproducten en afnemende verkopen in de Verenigde Staten. Mede daarom heeft Fagron aangekondigd zijn strategie te gaan verfijnen, waarbij de focus komt te liggen op de divisies Fagron Specialty Pharma Services en Fagron Trademarks.
Op 14 augustus heeft KBC Securities zijn taxaties voor Fagron verlaagd vanwege de zwakke kwartaalcijfers.
De analisten verwachten voor de komende jaren weinig verbetering voor de omzet. De raming voor de autonomie omzet voor de lange termijn is teruggebracht van 8% tot 5%.
Daarbij rekent de Belgische zakenbank erop dat de nettowinst in 2015 en 2016 circa 25% lager zal uitvallen dan eerder werd geraamd. Dit is het gevolg van de onzekerheid in de Verenigde Staten, waar Fagron te maken heeft met strengere regels. Daardoor moet afgewacht worden hoe de groei en marges zich in de VS zal ontwikkelen.
KBC Securities heeft zodoende zijn advies voor Fagron verlaagd naar ‘hold’, terwijl het koersdoel is vastgesteld op 32 euro.
Op 6 augustus heeft ING zijn advies voor Fagron verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’, waarbij het koersdoel 34 euro bedraagt.
De analisten zijn geschrokken van de negatieve verrassing die de autonome groei in het tweede kwartaal liet zien. Daarom zijn de verwachtingen voor de winstmarges in 2015 tot en met 2017 naar beneden bijgesteld bij ING.
De behoudenere opinie van analisten komt terug in de consensus. Momenteel staan er 3 koop- en 4 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven.
Gemiddeld hanteren analisten daarbij een koersdoel van 40,50 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 46,7%. Recente koersdoelen liggen echter onder het gemiddelde, wat aangeeft dat het opwaarts potentieel is teruggelopen. Dit is ook het gevolg van de flinke koersdaling van het aandeel na de presentatie van de halfjaarcijfers.