Mohawk Industries publiceert resultaten 3e kwartaal

CALHOUN, Georgia, Oct. 26, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Mohawk Industries , Inc. (NYSE: MHK) heeft vandaag haar nettowinst van $ 162 miljoen over het derde kwartaal van 2024 bekendgemaakt, met een winst per aandeel ("EPS") van $ 2,55; de aangepaste nettowinst bedroeg $ 184 miljoen, met een aangepaste winst per aandeel van $ 2,90. Voor het derde kwartaal van 2024 bedroeg de netto-omzet $ 2,7 miljard, wat zoals gerapporteerd een daling van 1,7% inhoudt en 2,1% op aangepaste basis in vergelijking met vorig jaar. Voor het derde kwartaal van 2023 rapporteerde het Bedrijf een netto-omzet van $ 2,8 miljard, een nettoverlies van $ 760 miljoen en een verlies per aandeel van $ 11,94, met een aangepaste nettowinst van $ 174 miljoen en een aangepaste EPS van $ 2,72. De winst van het Bedrijf in het voorgaande jaar werd beïnvloed door niet-geldelijke waardeverminderingen van $ 876 miljoen in het derde kwartaal van 2023.

Voor de negen maanden eindigend op 28 september 2024 bedroeg de nettowinst $ 425 miljoen en de aangepaste winst per aandeel $ 6,66; de aangepaste nettowinst bedroeg $ 494 miljoen en de aangepaste winst per aandeel $ 7,75. Voor de eerste negen maanden van 2024 bedroeg de netto-omzet $ 8,2 miljard, wat zoals gerapporteerd een daling van 3,8% inhoudt en op aangepaste basis een daling van 4,0% in vergelijking met vorig jaar. Voor de negen maanden eindigend op 30 september 2023 rapporteerde het bedrijf een netto-omzet van $ 8,5 miljard, een nettoverlies van $ 579 miljoen en een verlies per aandeel van $ 9,10, met een aangepaste nettowinst van $ 462 miljoen en een aangepaste EPS van $ 7,23.

In een toelichting over de Bedrijfsresultaten van het derde kwartaal verklaarde voorzitter en CEO Jeff Lorberbaum: "We hebben een solide prestatie geleverd in matige marktomstandigheden, wat de positieve invloed weerspiegelt van onze verkoopinitiatieven, productiviteits- en herstructureringsacties en lagere inkoopkosten, die gedeeltelijk teniet werden gedaan door de ongunstige prijzen en productmix. Dankzij onze toegenomen winst en ons beheer van het werkkapitaal genereerden we een vrije kasstroom van $ 204 miljoen in het kwartaal, voor een totaal van $ 443 miljoen op jaarbasis. Dit jaar investeren we ongeveer $ 450 miljoen in kapitaalprojecten gericht op groei, kostenverlaging en onderhoud van onze activa.

In al onze regio's waren de marktomstandigheden minder gunstig dan verwacht door hoge rentes, aanhoudende inflatie en een lager consumentenvertrouwen. Gedurende het kwartaal zorgden onze verkoopinitiatieven voor volumestijgingen in veel productcategorieën, maar dit werd tenietgedaan door prijsdruk en een negatieve productmix. Hoewel het commerciële kanaal wat aan dynamiek heeft verloren naarmate het jaar vorderde, bleef het beter presteren dan het residentiële kanaal.

In onze markten stappen centrale banken over van een restrictief beleid naar een meer evenwichtige aanpak om hun economieën te stimuleren, wat gunstig zou moeten zijn voor onze sector, aangezien de consumenten- en bedrijfsuitgaven toenemen. We verwachten dat de recente renteverlagingen in de VS, Europa en Latijns-Amerika de huizenmarkten zullen versterken en de verkoop van vloeren volgend jaar zullen doen toenemen.

We blijven ons richten op het beheren van de beheersbare aspecten van ons bedrijf om onze resultaten te verbeteren. Nu de brutomarges onder druk staan door de zwakkere vraag in de sector, implementeren al onze bedrijven strategieën om volumes en de bezettingsgraad van de fabrieken te maximaliseren. Om de verkoop te verhogen, lanceren we innovatieve nieuwe producten, marketinginitiatieven en promotionele activiteiten. We verhogen de productiviteit en hanteren een gedisciplineerd kostenbeheer in alle aspecten van ons bedrijf. We voeren de herstructureringsinitiatieven uit die we vorig kwartaal hebben aangekondigd en die naar verwachting meer dan $ 100 miljoen aan besparingen per jaar zullen opleveren. Deze acties omvatten het rationaliseren van inefficiënte activa, het stroomlijnen van de distributie en het verminderen van administratieve kosten. Deze projecten zullen volgend jaar worden voortgezet om de geplande besparingen te realiseren.

Voor het derde kwartaal noteerde het segment Global Ceramic zoals gerapporteerd een daling van 3,1% van de netto-omzet, of een daling van 2,2% op aangepaste basis, in vergelijking met vorig jaar. De gerapporteerde operationele marge bedroeg 7,9%, of 8,6% op aangepaste basis. De marges van het segment stegen dankzij een verhoogde productiviteit, terwijl lagere materiaal- en energiekosten de inflatie in arbeids- en transportkosten compenseerden. We verbeteren onze productmix door gebruik te maken van toonaangevende druk-, polijst- en rectificatietechnologie om collecties te leveren met gedifferentieerde visuals. Naast onze herstructureringsprojecten voeren we veel kostenbesparende initiatieven uit, waaronder productherformuleringen, procesverbeteringen en verbeterde administratieve efficiëntie. Het Amerikaanse Department of Commerce verwacht dat het voorlopige antidumpingbesluit met betrekking tot keramische tegels uit India in november 2024 zal worden genomen, met tarieven die mogelijk terugwerkende kracht zullen hebben tot augustus 2024. In de VS hebben we onze partnerschappen met bouwbedrijven uitgebreid door een compleet productaanbod en superieure service te bieden. Onze kwartswerkbladen presteren beter dan andere werkoppervlakken en we zullen onze nieuwe productie volgend jaar opstarten. In Europa overtroffen onze volumes die van vorig jaar en de productmix van geavanceerde technologieën en de grotere deelname aan het commerciële kanaal compenseerden gedeeltelijk de prijsdruk. We hebben doelgerichte prijsverhogingen aangekondigd in Mexico en het volume in Brazilië begint aan te trekken.

Over het derde kwartaal daalde de netto-omzet van ons segment Flooring Rest of the World zoals gerapporteerd met 3,5%, of 6,3% op aangepaste basis, in vergelijking met vorig jaar. De gerapporteerde operationele marge bedroeg 9,9%, of 10,5% op aangepaste basis. Dit jaar zag het segment niet de gebruikelijke omzetverbetering in Europa na de zomervakantie als gevolg van de aanhoudend zwakke economie. In reactie op de huidige omstandigheden verlagen we de operationele en administratieve kosten, vereenvoudigen we de complexiteit van de SKU's en verbeteren we de logistieke activiteiten. Om de volumes te optimaliseren, hebben we promotionele activiteiten uitgevoerd, die zowel onze prijzen als onze productmix onder druk hebben gezet, wat deels werd gecompenseerd door lagere inkoopkosten. In vertragende markten hadden onze activiteiten op het gebied van isolatie en panelen te maken met sterkere concurrentie door de komst van nieuwe industriële capaciteit, wat van invloed was op de prijzen. In Australië en Nieuw-Zeeland verbeterden we de prijsstelling en de productmix in onze tapijtcollecties, hoewel de volumes onder druk bleven.

In het tweede kwartaal steeg de omzet van ons segment Flooring North America met 1,2% in vergelijking met vorig jaar. De gerapporteerde operationele marge bedroeg 7,5%, of 9,1% op aangepaste basis. We geloven dat we beter presteren dan de markt als geheel, met een omzet en marges die beter zijn dan vorig jaar en een toegenomen volume dat de lagere prijzen en de ongunstige productmix gedeeltelijk compenseert. We stellen apparatuur met hoge kosten buiten gebruik en stappen uit slecht presterende productcategorieën, terwijl we investeren in kapitaalprojecten met een korte terugverdientijd. De verkoop van onze LVT- en laminaatcollecties groeide doordat consumenten onze nieuwe producten met verbeterde prestatiekenmerken omarmden. We blijven productinnovatie leveren met een nieuwe veerkrachtige plankenvloertechnologie die milieuvriendelijk is en meer stabiliteit en prestaties biedt. Onze commerciële verkopen werden aangevoerd door onze tapijttegelcollecties die toonaangevende duurzaamheid en bekroonde designs bieden, geïnspireerd door de natuur.

Wereldwijde conflicten, politieke onzekerheid en inflatie wegen op het consumentenvertrouwen en de vrije bestedingen over de hele wereld. De macro-economische omstandigheden op korte termijn blijven onvoorspelbaar en we verwachten dit jaar geen verbetering in de sector. De vraag blijft zwak en elk van onze productcategorieën en markten heeft te maken met unieke economische situaties. Onze productmix wordt beïnvloed door consumenten die minder uitgeven en door nieuwbouw die beter presteert dan de duurdere renovatiekanalen. We reageren op de huidige omstandigheden met verkoop- en herstructureringsacties, operationele verbeteringen en kostenbesparende initiatieven om ons bedrijf te versterken. We blijven streven naar volume door de introductie van innovatieve producten, marketingprogramma's en promotionele activiteiten om onze vaste-kostenstructuur te benutten. Voor sommige producten zien we een grondstofinflatie die onze kosten in het vierde kwartaal zal verhogen. Aan het eind van het jaar verwachten we onze productieniveaus te verlagen om onze voorraden te beheren, waardoor onze niet-geabsorbeerde overheadkosten zullen toenemen. We verwachten dat de omzet in de VS in het vierde kwartaal als gevolg van de recente orkanen $ 25 tot $ 40 miljoen lager zal uitpakken, met compenserende voordelen door wederopbouw volgend jaar. Op basis van deze factoren en het effect van seizoensinvloeden verwachten we dat onze aangepaste winst per aandeel voor het vierde kwartaal tussen $ 1,77 en $ 1,87 zal liggen, exclusief herstructurerings- of andere eenmalige kosten.

We blijven vertrouwen in de fundamenten van ons bedrijf en in onze strategie om onze resultaten te verbeteren. In 2025 verwachten we dat de vraag in al onze markten zal verbeteren naarmate de rente daalt en de consumentenbestedingen in de categorie wereldwijd toenemen. Een hoger eigen vermogen zal huiseigenaren de middelen geven om hun woning te renoveren. In al onze regio's is behoefte aan veel nieuwbouwwoningen en we hebben onze deelname aan dit kanaal vergroot. De commerciële bouw en verbouwing zouden ook moeten groeien naarmate de financiering betaalbaarder wordt en het investeringsrendement toeneemt. Terwijl onze markten zich herstellen, zullen we profijt halen uit de uitgebreide verbeteringen die we hebben doorgevoerd om onze omzet en marges te maximaliseren."

OVER MOHAWK INDUSTRIES

Mohawk Industries is een wereldwijde en toonaangevende fabrikant van vloerbedekkingen die producten ontwikkelt om woningen en commerciële ruimten te verbeteren. De verticaal geïntegreerde productie- en distributieprocessen van Mohawk leveren competitieve voordelen op bij de productie van tapijten, vloerkleden, keramische tegels en laminaat-, houten, stenen en vinylvloerbedekking. Onze toonaangevende innovaties hebben producten en technologieën opgeleverd die onze merken op de markt onderscheiden en voldoen aan alle eisen op het gebied van nieuwbouw en verbouwingen. Tot onze merken behoren de meest bekende in de sector, waaronder American Olean, Daltile, Eliane, Elizabeth, Feltex, Godfrey Hirst, Grupo Daltile, Karastan, Marazzi, Moduleo, Mohawk, Mohawk Group, Performance Accessories, Pergo, Quick-Step, Unilin en Vitromex. Gedurende de afgelopen twee decennia transformeerde Mohawk zich van een Amerikaanse tapijtfabrikant in 's werelds grootste vloerbedekkingsbedrijf met vestigingen in Australië, Brazilië, Europa, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Rusland en de Verenigde Staten.

Bepaalde in de voorgaande paragrafen opgenomen uitspraken over toekomstige prestaties, bedrijfsvooruitzichten, groei- en bedrijfsstrategieën en soortgelijke onderwerpen en die de woorden 'zou kunnen', 'zou moeten', 'gelooft', 'anticipeert', 'verwacht', 'schat' of soortgelijke termen bevatten, zijn 'toekomstgerichte uitspraken' ('forward-looking statements') zoals bedoeld in Sectie 27A van de Securities Act van 1933, zoals gewijzigd, en Sectie 21E van de Securities Exchange Act van 1934, zoals gewijzigd. Ten aanzien van deze uitspraken doet Mohawk een beroep op de zogenaamde 'veilige haven' voor toekomstgerichte uitspraken, genoemd in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Het management is van mening dat deze toekomstgerichte uitspraken redelijk zijn op het moment dat ze worden gedaan; voorzichtigheid is echter geboden om niet overmatig te vertrouwen op dergelijke toekomstgerichte uitspraken, omdat deze alleen relevant zijn op de datum waarop ze worden gedaan. Behoudens wettelijk verplicht, heeft het Bedrijf geen verplichting om toekomstgerichte verklaringen bij te werken of te herzien, noch op grond van nieuwe informatie, noch op grond van toekomstige gebeurtenissen of anderszins. Er bestaat geen garantie ten aanzien van de nauwkeurigheid van toekomstgerichte verklaringen omdat deze zijn gebaseerd op uiteenlopende veronderstellingen die risico's en onzekerheden met zich meebrengen. Door de volgende factoren kunnen toekomstige resultaten afwijken van ervaringen uit het verleden en van onze huidige verwachtingen of prognoses: veranderende economische of industriële omstandigheden; concurrentie; inflatie en deflatie van vrachtkosten, grondstofprijzen en andere inkoopkosten; inflatie en deflatie van consumentenmarkten; valutaschommelingen; energiekosten en -voorzieningen; de timing en het niveau van kapitaaluitgaven; de timing en implementatie van prijsverhogingen van de producten van het Bedrijf; bijzondere waardeverminderingen; de identificatie en eventuele voltooiing van overnames onder gunstige voorwaarden; de integratie van overnames; internationale activiteiten; de introductie van nieuwe producten; de stroomlijning van activiteiten; belasting en fiscale hervormingen; product- en andere claims; rechtszaken; geopolitieke conflicten; veranderingen in de regelgeving en politiek in de rechtsgebieden waarin het Bedrijf actief is; en andere mogelijke risicofactoren zoals beschreven in de rapporten die Mohawk heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission ("SEC") en in openbare aankondigingen van Mohawk.

Conferencecall op vrijdag 25 oktober 2024 om 11.00 uur Eastern Time

Ga naar http://ir.mohawkind.com/events/event-details/mohawk-industries-inc-3rd-quarter-2024-earnings-call om deel te nemen aan de online conferencecall. Registreer u vooraf via https://dpregister.com/sreg/10193716/fdbc8887b0 voor de conferencecall per telefoon om een uniek persoonlijk identificatienummer te ontvangen. Op de dag van de conferencecall kunt u ook bellen naar 1-833-630-1962 (V.S./Canada) of 1-412-317-1843 (internationaal) voor assistentie door de operator. Voor degenen die niet op het afgesproken tijdstip kunnen luisteren, blijft de call tot 22 november 2024 beschikbaar door te bellen naar 1-877-344-7529 (VS/Canada) of 1-412-317-0088 (internationaal) met vermelding van conferentie-ID #5581374. De call zal worden gearchiveerd en blijft gedurende één jaar beschikbaar onder het tabblad "Investors" op mohawkind.com.

 

MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES
CONDENSED CONSOLIDATED STATEMENTS OF OPERATIONS
(Unaudited)
 Three Months Ended Nine Months Ended
(In millions, except per share data)September 28, 2024 September 30, 2023 September 28, 2024 September 30, 2023
        
Net sales$2,719.0  2,766.1  8,199.7  8,522.8 
Cost of sales 2,026.4  2,074.1  6,133.8  6,455.4 
Gross profit 692.6  692.0  2,065.9  2,067.4 
Selling, general and administrative expenses 480.3  549.6  1,493.0  1,646.2 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   876.1    876.1 
Operating income (loss) 212.3  (733.7) 572.9  (454.9)
Interest expense 11.2  20.1  38.6  60.1 
Other (income) and expense, net (0.7) (8.5) (0.2) (6.9)
Earnings (loss) before income taxes 201.8  (745.3) 534.5  (508.1)
Income tax expense 39.8  15.0  109.9  70.7 
Net earnings (loss) including noncontrolling interests 162.0  (760.3) 424.6  (578.8)
Net earnings attributable to noncontrolling interests   0.1  0.1  0.2 
Net earnings (loss) attributable to Mohawk Industries , Inc.$162.0  (760.4) 424.5  (579.0)
        
Basic earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$2.57  (11.94) 6.69  (9.10)
Weighted-average common shares outstanding - basic 63.1  63.7  63.5  63.6 
        
Diluted earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$2.55  (11.94) 6.66  (9.10)
Weighted-average common shares outstanding - diluted 63.4  63.7  63.8  63.6 
             

 

Other Financial Information       
 Three Months Ended Nine Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023 September 28, 2024 September 30, 2023
Net cash provided by operating activities$319.6 512.0 736.9 1,032.9
Less: Capital expenditures 115.4 127.4 293.6 372.6
Free cash flow$204.2 384.6 443.3 660.3
        
Depreciation and amortization$156.2 149.6 481.9 476.1
         

 

MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES
CONDENSED CONSOLIDATED BALANCE SHEETS
(Unaudited)
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023
ASSETS   
Current assets:   
Cash and cash equivalents$424.0 518.5
Receivables, net 2,043.4 1,943.1
Inventories 2,612.1 2,519.7
Prepaid expenses and other current assets 541.9 523.0
Total current assets 5,621.4 5,504.3
Property, plant and equipment, net 4,750.5 4,788.8
Right of use operating lease assets 392.4 404.5
Goodwill 1,168.6 1,125.4
Intangible assets, net 850.7 854.4
Deferred income taxes and other non-current assets 529.6 461.1
Total assets$13,313.2 13,138.5
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS' EQUITY   
Current liabilities:   
Short-term debt and current portion of long-term debt$465.3 922.7
Accounts payable and accrued expenses 2,194.1 2,159.5
Current operating lease liabilities 111.6 106.4
Total current liabilities 2,771.0 3,188.6
Long-term debt, less current portion 1,716.4 1,675.6
Non-current operating lease liabilities 298.0 315.0
Deferred income taxes and other long-term liabilities 672.1 687.9
Total liabilities 5,457.5 5,867.1
Total stockholders' equity 7,855.7 7,271.4
Total liabilities and stockholders' equity$13,313.2 13,138.5
     

 

Segment Information       
 Three Months Ended As of or for the Nine Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023 September 28, 2024 September 30, 2023
        
Net sales:       
Global Ceramic$1,058.0  1,091.7   3,218.4  3,306.4 
Flooring NA 974.0  962.2   2,832.7  2,917.3 
Flooring ROW 687.0  712.2   2,148.6  2,299.1 
Consolidated net sales$2,719.0  2,766.1   8,199.7  8,522.8 
        
Operating income (loss):       
Global Ceramic$83.4  (355.2)  215.3  (207.9)
Flooring NA 73.0  (167.0)  196.3  (131.8)
Flooring ROW 67.8  (159.6)  204.3  2.6 
Corporate and intersegment eliminations (11.9) (51.9)  (43.0) (117.8)
Consolidated operating income (loss)$212.3  (733.7)  572.9  (454.9)
        
Assets:       
Global Ceramic    $4,892.7  4,905.9 
Flooring NA     3,958.9  3,911.7 
Flooring ROW     4,020.7  3,857.6 
Corporate and intersegment eliminations     440.9  463.3 
Consolidated assets    $13,313.2  13,138.5 
           

 

Reconciliation of Net Earnings (Loss) Attributable to Mohawk Industries , Inc. to Adjusted Net Earnings Attributable to Mohawk Industries , Inc. and Adjusted Diluted Earnings Per Share Attributable to Mohawk Industries , Inc.
 
 Three Months Ended Nine Months Ended
(In millions, except per share data)September 28, 2024 September 30, 2023 September 28, 2024 September 30, 2023
Net earnings (loss) attributable to Mohawk Industries , Inc.$162.0  (760.4) 424.5  (579.0)
Adjusting items:       
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 19.5  47.0  68.8  120.7 
Software AG implementation cost write-off 7.8    7.8   
Inventory step-up from purchase accounting   (0.1)   4.5 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   876.1    876.1 
Legal settlements, reserves and fees 0.7  43.4  10.8  92.4 
Adjustments of indemnification asset (0.4) (1.9) 1.8  (2.9)
Income taxes - adjustments of uncertain tax position 0.4  1.9  (1.8) 2.9 
Income taxes - impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   (12.8)   (12.8)
Income tax effect of foreign tax regulation change 2.9    2.9   
Income tax effect of adjusting items (8.9) (19.5) (20.5) (40.2)
Adjusted net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.$184.0  173.7  494.3  461.7 
        
Adjusted diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$2.90  2.72  7.75  7.23 
Weighted-average common shares outstanding - diluted 63.4  63.9  63.8  63.9 
             

 

Reconciliation of Total Debt to Net Debt 
(In millions)September 28, 2024
Short-term debt and current portion of long-term debt$465.3
Long-term debt, less current portion 1,716.4
Total debt 2,181.7
Less: Cash and cash equivalents 424.0
Net debt$1,757.7

 

Reconciliation of Net Earnings to Adjusted EBITDA      
         Trailing Twelve
 Three Months Ended Months Ended
(In millions)December 31,
2023
  March 30,
2024
 June 29,
2024
  September 28,
2024
  September 28,
2024
Net earnings including noncontrolling interests$139.4  105.0 157.5  162.0  563.9
Interest expense 17.4  14.9 12.6  11.2  56.1
Income tax expense 14.2  27.8 42.3  39.8  124.1
Net (earnings) loss attributable to noncontrolling interests 0.1   (0.1)   
Depreciation and amortization(1) 154.2  154.2 171.5  156.2  636.1
EBITDA 325.3  301.9 383.8  369.2  1,380.2
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 6.0  5.4 20.9  15.1  47.4
Software AG implementation cost write-off      7.8  7.8
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles 1.6       1.6
Legal settlements, reserves and fees (4.7) 8.8 1.3  0.7  6.1
Adjustments of indemnification asset (0.1) 2.4 (0.2) (0.4) 1.7
Adjusted EBITDA$328.1  318.5 405.8  392.4  1,444.8
          
Net debt to adjusted EBITDA        1.2

(1)Bevat versnelde afschrijving van $ 2,6 voor het vierde kwartaal van 2023, $ 2,4 voor het eerste kwartaal van 2024, $ 20,5 voor het tweede kwartaal van 2024 en $ 4,4 voor het derde kwartaal van 2024.

Reconciliation of Net Sales to Adjusted Net Sales  
 Three Months Ended Nine Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 28, 2024
Mohawk Consolidated  
Net sales$2,719.0  8,199.7 
Adjustment for constant shipping days (13.9) (5.8)
Adjustment for constant exchange rates 4.2  33.6 
Adjustment for acquisition volume   (47.8)
Adjusted net sales$2,709.3  8,179.7 

 

 Three Months Ended
 September 28, 2024
Global Ceramic
Net sales$1,058.0 
Adjustment for constant shipping days (3.3)
Adjustment for constant exchange rates 13.3 
Adjusted net sales$1,068.0 
  

 

Flooring ROW 
Net sales$687.0 
Adjustment for constant shipping days (10.6)
Adjustment for constant exchange rates (9.1)
Adjusted net sales$667.3 
    

 

Reconciliation of Gross Profit to Adjusted Gross Profit
 
 Three Months Ended
(In millions)September 28, 2024  September 30, 2023
Gross Profit$692.6  692.0 
Adjustments to gross profit:    
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 16.4  42.6 
Software AG implementation cost write-off 2.3   
Inventory step-up from purchase accounting   (0.1)
Adjusted gross profit$711.3  734.5 
Adjusted gross profit as a percent of net sales 26.2% 26.6%
       

 

Reconciliation of Selling, General and Administrative Expenses to Adjusted Selling, General and Administrative Expenses
 Three Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023
Selling, general and administrative expenses$480.3  549.6 
Adjustments to selling, general and administrative expenses:   
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs (3.1) (4.4)
Software AG implementation cost write-off (5.5)  
Legal settlements, reserves and fees (0.7) (43.4)
Adjusted selling, general and administrative expenses$471.0  501.8 
Adjusted selling, general and administrative expenses as a percent of net sales 17.3% 18.1%
    

 

Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted Operating Income
 
 Three Months Ended
(In millions)September 28, 2024  September 30, 2023
Mohawk Consolidated    
Operating income (loss)$212.3  (733.7)
Adjustments to operating income (loss):    
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 19.5  47.0 
Software AG implementation cost write-off 7.8   
Inventory step-up from purchase accounting   (0.1)
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   876.1 
Legal settlements, reserves and fees 0.7  43.4 
Adjusted operating income$240.3  232.7 
Adjusted operating income as a percent of net sales 8.8% 8.4%
       

 

Global Ceramic    
Operating income (loss)$83.4  (355.2)
Adjustments to segment operating income (loss):    
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 7.4  17.7 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   425.2 
Inventory step-up from purchase accounting   (0.1)
Adjusted segment operating income$90.8  87.6 
Adjusted segment operating income as a percent of net sales 8.6% 8.0%
       

 

Flooring NA    
Operating income (loss)$73.0  (167.0)
Adjustments to segment operating income (loss):    
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 8.1  27.3 
Software AG implementation cost write-off 7.8   
Legal settlements, reserves and fees   1.5 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   215.8 
Adjusted segment operating income$88.9  77.6 
Adjusted segment operating income as a percent of net sales 9.1% 8.1%
     

 

Flooring ROW    
Operating income (loss)$67.8  (159.6)
Adjustments to segment operating income (loss):    
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 4.0  1.8 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles$  235.1 
Adjusted segment operating income$71.8  77.3 
Adjusted segment operating income as a percent of net sales 10.5% 10.9%
     

 

Corporate and intersegment eliminations   
Operating (loss)$(11.9) (51.9)
Adjustments to segment operating (loss):   
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs   0.2 
Legal settlements, reserves and fees 0.7  41.9 
Adjusted segment operating (loss)$(11.2) (9.8)
       

 

Reconciliation of Earnings (Loss) Before Income Taxes to Adjusted Earnings Before Income Taxes
 Three Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023
Earnings (loss) before income taxes$201.8  (745.3)
Net earnings attributable to noncontrolling interests   (0.1)
Adjustments to earnings (loss) including noncontrolling interests before income taxes:   
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 19.5  47.0 
Software AG implementation cost write-off 7.8   
Inventory step-up from purchase accounting   (0.1)
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   876.1 
Legal settlements, reserves and fees 0.7  43.4 
Adjustments of indemnification asset (0.4) (1.9)
Adjusted earnings before income taxes$229.4  219.1 
       

 

Reconciliation of Income Tax Expense to Adjusted Income Tax Expense
 Three Months Ended
(In millions)September 28, 2024 September 30, 2023
Income tax expense$39.8  15.0 
Adjustments to income tax expense:   
Income taxes - adjustments of uncertain tax position (0.4) (1.9)
Income tax effect on impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles   12.8 
Income tax effect of foreign tax regulation change (2.9)  
Income tax effect of adjusting items 8.9  19.5 
Adjusted income tax expense$45.4  45.4 
    
Adjusted income tax rate 19.8% 20.7%
       

Het Bedrijf vult zijn geconsolideerde samengevatte financiële overzichten, conform de Amerikaanse grondslagen voor financiële verslaggeving (US GAAP), aan met niet-GAAP gerelateerde financiële prestatie-indicatoren. Overeenkomstig de voorschriften van de Securities and Exchange Commission geven de bovenstaande tabellen een reconciliatie van de niet binnen GAAP gedefinieerde financiële indicatoren van het bedrijf met de meest directe binnen US GAAP vergelijkbare gedefinieerde indicatoren.   Elk van de hierboven genoemde niet-GAAP-maatstaven moeten worden beschouwd als aanvulling op een vergelijkbare US GAAP-maatstaf en is mogelijk niet vergelijkbaar met soortgelijke maatstaven die door andere ondernemingen worden gerapporteerd. Het Bedrijf meent dat deze niet-GAAP-maatstaven, wanneer ze zijn afgestemd op de overeenkomstige US GAAP-maatstaf, zijn beleggers als volgt helpen: niet-GAAP-omzetcijfers die helpen om groeitrends vast te stellen en omzet te vergelijken met vorige en toekomstige perioden evenals niet-GAAP-winstgevendheidscijfers die helpen de winsttrends van het Bedrijf op lange termijn te doorgronden en de winst te vergelijken met vorige en toekomstige perioden.

Het bedrijf sluit bepaalde niet binnen GAAP gedefinieerde omzetindicatoren uit, gezien deze sterk kunnen fluctueren tussen verschillende verslagperiodes en de onderliggende bedrijfstrends kunnen overschaduwen. De niet door GAAP gedefinieerde indicatoren zijn onder meer gebaseerd op wisselkoerstransacties en valutaomrekening, het aantal verzenddagen binnen een bepaalde periode en het effect van overnames.

Het Bedrijf neemt bepaalde posten niet op in zijn niet-GAAP-winstgevendheidscijfers omdat deze mogelijk niet indicatief zijn of niets te maken hebben met de kernprestaties van het Bedrijf. De volgende elementen zijn niet opgenomen in de niet-GAAP-maatstaven voor winstgevendheid: herstructurerings-, overname-, aan integratie gerelateerde en andere kosten, juridische schikkingen, reserves en commissies, bijzondere waardeverminderingen van goodwill en immateriële vaste activa met een onbeperkte levensduur, de boekhoudkundige verwerking van overnames, inclusief de verhoging van voorraden op basis van de boekhoudkundige verwerking van overnames, aanpassingen van vrijwaringsactiva, correcties van onzekere belastingposities en fiscale herstructureringen binnen Europa.

Contactgegevens:James Brunk, Chief Financial Officer
 (706) 624-2239